FGM
D’ATENCIÓ A PERSONES EN SIT. DE DEPENDÈNCIA IES Veles e Vents.
Curs 2015-16
Mòdul:
Suport domiciliari
SERVEIS SOCIOCULTURALS
I A LA COMUNITAT
PROGRAMACIÓ DIDÀCTICA
Mòdul:
SUPORT DOMICILIARI
Cicle
Formatiu Grau Mitjà
ATENCIÓ
A PERSONES EN SITUACIÓ DE DEPENDÈNCIA
IES VELES E VENTS
Josep Benjami Estrada Giménez
ÍNDEX
0-
INTRUDUCCIÓ
O.1
JUSTIFICACIÓ DE LA PROGRAMACIÓ
0.2
CONTEXTUALITZACIÓ
1-
UBICACIÓ DEL MÒDUL DINS DEL CICLE
2-
OBJECTIUS
2.1
GENERALS DEL TÍTOL
2.2
ESPECÍFICS DEL MÓDUL
3-
CONTINGUTS. ESTRUCTURA I CLASSIFICACIÓ.
3.1
CONTINGUTS BÀSICS QUE MARCA LA LEGISLACIÓ
3.2
ESTRUCTURA DELS CONTINGUTS.
3.3
CLASSIFICACIÓ DELS CONTINGUTS.
4-
UNITATS DIDÀCTIQUES
- 4.1 ORGANITZACIÓ I ESTRUCTURA DE LES UUDD
- 4.2 DISTRIBUCIÓ TEMPORAL DE LES UUDD
5-
METODOLOGIA
- 5.1 GENERAL
- 5.2 ESPECÍFICA DEL MÒDUL
- 5.3 ACTIVITATS I ESTRATÈGIES D'ENSENYAMENT/APRENENTATGE
6.
AVALUACIÓ
6.1
DELS ALUMNES:
- 6.1.1 CRITERIS D'AVALUACIÓ
- 6.1.2 INSTRUMENTS D'AVALUACIÓ
- 6.1.3 TIPUS D'AVALUACIÓ
- 6.1.4 CRITERIS DE QUALIFICACIÓ
6.2
DE LA PROGRAMACIÓ DOCENT
7-
MESURES D'ATENCIÓ A L'ALUMNAT AMB NECESSITATS ESPECÍFIQUES DE
SUPORT EDUCATIU
8-
ASPECTES TRANSVERSALS
8.1
FOMENT DE LA LECTURA
- 8.2 TIC
- 8.3 MESURES PER A DESENVOLUPAR LES CAPACITATS D'INICIATIVA I EMPRENIMENT. EDUCACIÓ EN VALORS
9-
RECURSOS
10-
ACTIVITATS EXTRAESCOLARS.
0-
INTRODUCCIÓ
0.1
JUSTIFICACIÓ DE LA PROGRAMACIÓ
La programació
didàctica, dins un context pedagògic, es presenta com la fase en la
que els docents adapten i concreten les seves intencions educatives,
des dels nivells de concreció curricular, atenent a l’autonomia
pedagògica dels centres, establerta en la LOE, passant d’allò més
general, lo normatiu, a la concreció en els centres, mitjançant el
Projecte Educatiu de centre, la Programació Docent dels mòduls i la
Programació d’Aula.
Pero, què aconseguim amb
la programació didàctica? Evitar la improvisació, adaptar-se a la
realitat de l’alumnat, contribuir a la flexibilitat, establir la
seqüenciació d’unitats didàctiques i la seva concreció,
compensar les desigualtats i ser revisable. En definitiva, ser un
instrument útil per al docent.
Aquesta programació va
referida al mòdul de SUPORT
DOMICILIARI,
inscrit dintre del Cicle de Grau Mitjà corresponent al Títol de
Tècnic en Atenció a persones en situació de dependència, el qual
pertany a la família professional de Serveis a la Socioculturals i a
la Comunitat, dintre de la Formació Professional Específica.
El Títol de Tècnic en
Atenció a persones en situació de dependència ve regulat per
RD1593/2001de 4 de novembre i el seu currículum a l´àmbit de la
Comunitat Valenciana queda establert en l´Ordre 30/2015 de 13 de
març de la Conselleria d´Educació i Cultura.
0.2
CONTEXTUALITZACIÓ
DEL
CENTRE:
L'IES "Veles e
Vents" del Grau de Gandia va nàixer de la necessitat de creació
d'un centre de secundària per donar resposta a unes inquietuds
educatives de la població amb fills en edat escolar.
El nom de "Veles e
Vents" es va suggerir en un Consell Escolar celebrat al C. P.
Joan XXIII el curs 97-98 (Centenari d'Ausias March) en homenatge a
l'escriptor saforenc
En un principi, les
classes s´impartien a un local cedit per la cofnfraria de pescadors
del Grao de Gandia i que l´Ajuntament va habilitar. L´any 2003/2004
es va construir l´IES tal i com el trobem a l´actualitat.
L´alumnat d´aquest IES
pot cursar els següents ensenyaments:
- BATXILLERAT: Les rames d´Humanitats, Ciències Socials i Ciències de la Natura i la Salut
- CICLES FORMATIUS:
FAMÍLIA
IMATGE I SO:
GRAU
MITJÀ:
Tècnic
en Vídeo Discjòquei i So
GRAU
SUPERIOR:
Tècnic
Superior en So
Tècnic
Superior en Imatge
FAMÍLIA
PROFESSIONAL SERVEIS SOCIOCULTURALS I A LA COMUNITAT:
GRAU
MITJÀ
Tècnic
en Atenció a persones en situació de dependència
GRAU
SUPERIOR:
Tècnic
Superior en Educació Infantil
Tècnic
Superior en Animació Sociocultural
PQPI:
Perruqueria
Des del curs 2013/2014,
l´Ies Veles e Vents s´ha convertit en una Comunitat d´Aprenentatge
, un
projecte que es basa en un conjunt d´actuacions educatives d´èxit
dirigides a la transformació social i educativa. Aquest model
educatiu està en consonància amb les teories científiques a nivell
internacional que destaquen dos factors claus per a l´aprenentatge
en l´actual societat: les interaccions i la participació de la
comunitat.
DEL
GRUP.- 1 TAPSD A
Es
tracta d'un Grup de 36 alumnes amb alta prevalencia d'alumnes de PDC
un total de 18,el nivell de comprensió es baix i hi ha una
incorporació alumna en baixes habilitats educatives i d'aprenentatge
enviada al Departament Orientació.Manifesten habits educatius
baixets,infantils i amb falta de maduressa.Conviu una part del grup
més motivat i amb més habilitat i capacitats.
1- UBICACIÓ DEL
MÒDUL DINS DEL CICLE
El
títol de Tècnic en Atenció a persones en situació de dependència
queda identificicat pels següents elements:
- Denominació: Tènic en Atenció a Persones en Situació de Dependència.
- Nivell: Formació Professional de Grau Mitjà
- Duració: 2000 hores.
- Família Professional: Serveis Socioculturals i a la Comunitat
- Referent europeo: CINE-3 b (Clasisificació Internacional Normalitzada de l´Educació).
Competencia
general
La
competència general d´aquest títol consisteix en atendre a les
persones en situació de dependència, a l´àmbit domiciliari i
institucional, a fi de mantindre i millorar la seua qualitat de vida,
realitzant activitats assistencials, no sanitàries, psicosocias i de
suport a la gestió domèstica, aplicant mesures i normes de
prevenció i seguretat i derivant-los a altres serveis quan siga
necessari
El
mòdul de suport domiciliari
El
mòdul de suport domiciliari s'imparteix en el primer curs d'aquest
cicle, te una durada de 192 hores anuals distribuïdes en tres
trimestres i s'associa a les següents unitats de competència:
a)
Atenció
sociosanitària a persones en el domicili
SSC089_2. (Real Decreto 295/2004, de 20 de febrer), que comprén les
següents unitats de competència:
UC0249_2:
Desenvolupar intervencions d'atenció física domiciliària dirigides
a persones amb necessitats d'atenció socio-sanitària.
UC0250_2:
Desenvolupar intervencions d'atenció psicosocial domiciliària
dirigides a persones amb necessitats d'atenció socio-sanitària.
UC0251_2:
Desenvolupar les activitats relacionades amb la gestió i
funcionament de la unitat convivencial
2.OBJECTIUS
Els
objectius generals d'aquest cicle formatiu són els següents:
a) Identificar tècniques i instruments d'observació i registre, seleccionant-los en funció de les característiques de les persones en situació de dependència i del pla d'atenció individualitzat, per determinar les seves necessitats assistencials i psicosocials.
b) Interpretar les directrius del programa d'intervenció, adequant-les a les característiques i necessitats de les persones en situació de dependència, per organitzar les activitats assistencials i psicosocials.
d) Interpretar les prescripcions dietètiques establertes en el pla d'atenció individualitzat, adequant els menús i la preparació d'aliments, per organitzar la intervenció relacionada amb l'alimentació.
f) Analitzar procediments d'administració i control de despeses, relacionant-los amb els recursos i necessitats de les persones en situació de dependència per gestionar el pressupost de la unitat de convivència.
g) Identificar procediments de manteniment del domicili, seleccionant els recursos i mitjans necessaris que garanteixin les condicions d'habitabilitat, higiene i ordre amb criteris de qualitat, seguretat i cura del medi ambient, per realitzar les activitats de manteniment i neteja.
j) Identificar factors de risc, relacionant-los amb les mesures de prevenció i seguretat, per aplicar les mesures adequades per preservar la integritat de les persones en situació de dependència i els propis professionals.
p) Seleccionar estils de comunicació i actituds, relacionant-les amb les característiques de l'interlocutor, perassessorar a les persones en situació de dependència, famílies i cuidadors no formals.
q) Identificar els protocols d'actuació, relacionant-los amb les contingències, per resoldre-les amb seguretat i eficàcia.
r) Emplenar instruments de control i seguiment, aplicant els protocols, per col·laborar en el control i seguiment en les activitats assistencials, psicosocials i de gestió.
u) Desenvolupar treballs en equip i valorar la seva organització, participant amb tolerància i respecte, i prendre decisions col·lectives o individuals per actuar amb responsabilitat i autonomia.
v) Adoptar i valorar solucions creatives davant problemes i contingències que es presenten en el desenvolupament dels processos de treball, per resoldre de forma responsable les incidències de la seva activitat.
w) Aplicar tècniques de comunicació, adaptant-se als continguts que es van a transmetre, a la seva finalitat i a les característiques dels receptors, per assegurar l'eficàcia del procés.
x) Analitzar els riscos ambientals i laborals associats a l'activitat professional, relacionant-los amb les causes que els produeixen, a fi de fonamentar les mesures preventives que es van adoptar, i aplicar els protocols corresponents, per evitar danys en un mateix, en les altres persones, en l'entorn i en el medi ambient.
z) Aplicar i analitzar les tècniques necessàries per millorar els procediments de qualitat del treball en el procés d'aprenentatge i del sector productiu de referència.
a) Identificar tècniques i instruments d'observació i registre, seleccionant-los en funció de les característiques de les persones en situació de dependència i del pla d'atenció individualitzat, per determinar les seves necessitats assistencials i psicosocials.
b) Interpretar les directrius del programa d'intervenció, adequant-les a les característiques i necessitats de les persones en situació de dependència, per organitzar les activitats assistencials i psicosocials.
d) Interpretar les prescripcions dietètiques establertes en el pla d'atenció individualitzat, adequant els menús i la preparació d'aliments, per organitzar la intervenció relacionada amb l'alimentació.
f) Analitzar procediments d'administració i control de despeses, relacionant-los amb els recursos i necessitats de les persones en situació de dependència per gestionar el pressupost de la unitat de convivència.
g) Identificar procediments de manteniment del domicili, seleccionant els recursos i mitjans necessaris que garanteixin les condicions d'habitabilitat, higiene i ordre amb criteris de qualitat, seguretat i cura del medi ambient, per realitzar les activitats de manteniment i neteja.
j) Identificar factors de risc, relacionant-los amb les mesures de prevenció i seguretat, per aplicar les mesures adequades per preservar la integritat de les persones en situació de dependència i els propis professionals.
p) Seleccionar estils de comunicació i actituds, relacionant-les amb les característiques de l'interlocutor, perassessorar a les persones en situació de dependència, famílies i cuidadors no formals.
q) Identificar els protocols d'actuació, relacionant-los amb les contingències, per resoldre-les amb seguretat i eficàcia.
r) Emplenar instruments de control i seguiment, aplicant els protocols, per col·laborar en el control i seguiment en les activitats assistencials, psicosocials i de gestió.
u) Desenvolupar treballs en equip i valorar la seva organització, participant amb tolerància i respecte, i prendre decisions col·lectives o individuals per actuar amb responsabilitat i autonomia.
v) Adoptar i valorar solucions creatives davant problemes i contingències que es presenten en el desenvolupament dels processos de treball, per resoldre de forma responsable les incidències de la seva activitat.
w) Aplicar tècniques de comunicació, adaptant-se als continguts que es van a transmetre, a la seva finalitat i a les característiques dels receptors, per assegurar l'eficàcia del procés.
x) Analitzar els riscos ambientals i laborals associats a l'activitat professional, relacionant-los amb les causes que els produeixen, a fi de fonamentar les mesures preventives que es van adoptar, i aplicar els protocols corresponents, per evitar danys en un mateix, en les altres persones, en l'entorn i en el medi ambient.
z) Aplicar i analitzar les tècniques necessàries per millorar els procediments de qualitat del treball en el procés d'aprenentatge i del sector productiu de referència.
2.2 OBJECTIUS
ESPECÍFICS DEL MÒDUL (Resultats d’aprenentage en LOE)
RA1. Organitza el pla de
feina en el domicili de persones en situació de dependència,
interpretant les directrius establertes.
RA2. Planifica la gestió
de la despesa, relacionant les tècniques bàsiques d’administració
amb les necessitats de la unitat convivencial.
RA 3. Organitza
l’abastiment de la unitat de convivència, descrivint les
característiques dels productes.
RA 4. Prepara el
manteniment en el domicili de persones en situació de dependència,
seleccionant les tècniques i productes amb criteris de qualitat,
seguretat i higiene.
RA 5. Selecciona aliments
del menú, relacionant les seves característiques i proporcions amb
les prescripcions establertes.
RA 6. Aplica tècniques
bàsiques de cuina en el procés de preparació amb técniques de
cuina, relacionant-los amb les necessitats de la persona usuària i
els protocols establerts.
RA
7. Realitza el seguiment del pla de feina en el domicili de persones
en situació de dependència, descrivint el protocol establert.
3. CONTINGUTS. ESTRUCTURA I CLASSIFICACIÓ.
3.1
CONTINGUTS BÀSICS QUE MARCA LA LEGISLACIÓ:
- Organització del pla de feina en la unitat de convivència
- Elements del pla de feina
- Factors que determinen les necessitats i demandes que cal cobrir en el domicili
- Valoració de l’organització del treball domèstic
- Planificació de la gestió del pressupost de la unitat de convivència.
- Previsió de les despeses generals de la unitat de convivència
- Interpretació i manejo de la documentació de gestió domiciliària
- Justificació de la necessitat d’un equilibri entre ingressos i despesses
- Organització de l’abastiment de la unitat de convivència.
- Tipus de compra: directa, virtual i per telèfon
- Confecció de la llista de la compra
- Distribució i emmagatzematge a la llar
- Valoració del consum responsable
- Preparació del manteniment i neteja del domicili.
- Tasques de neteja
- Selecció de materials, productes i utensilis de neteja i rentat
- Mesures de seguretat i precaucions en l’ús dels electrodomèstics
- Justificació dels criteris mediambientals en l’eliminació i reciclatge de residus i fems
- Selecció dels aliments del menú.
- Característiques nutritives dels diferents tipus d’aliments
- Identificació dels menús en funció de les necessitats personals
- Valoració de la dieta saludable
- Aplicació de tècniques bàsiques de cuina.
- Us i manteniment del menaje, utensilis i electrodomèstics de cuina
- Principis bàsics en la manipulació dels aliments
- Elaboracions elementals de cuina
- Justificació de la prevenció i seguretat en la manipulació d’aliments
- Seguiment del pla de feina.
- Cumplimentació de fulls de seguiment
- Ús de les tecnologies en el registre i comunicació d’informació
3.2 ESTRUCTURA DELS
CONTINGUTS.
UD 1: APROXIMACIÓ AL
CONTEXT DE L'ATENCIÓ DOMICILIÀRIA
1.1.
Les activitats de la vida diària i la dependència.
1.2.
Recursos sociosanitaris per a les persones en situació de
dependència.
1.3.
Els serveis d'atenció domiciliària.
1.4.
Les tasques domiciliàries.
1.5.
L'accés als serveis d'atenció domiciliària.
UD 2: DiSSENY,
ORGANITZACIÓ I SEGUIMENT DEL PLA DE FEINA
2.1.
El pla de treball
2.2.
La valoració de les necessitats.
2.2.1.
L'obtenció de la informació.
2.2.2.
El diagnòstic.
2.3.
L'elaboració del pla de treball.
2.3.1.
El diseny del pla de treball.
2.3.2.
Elements del pla de treball.
2.4.
L'aplicació del pla de treball.
2.4.1.
La planificació semanal.
2.4.2.
Les fulles de registre.
2.4.3.
La fitxa individual de prestació.
2.4.4.
El seguiment del pla de treball.
2.4.5.
La comunicació en l'equip de treball.
2.4.6.
Les TIC en l'aplicació del pla de treball.
2.5.
L'avaluació.
2.5.1.
L'avaluació de la intervenció.
2.5.2.
L'avaluació de la qualitat del servei.
2.5.3.
La supervisió i avaluació dels professionals.
UD 3: ADMINISTRACIÓ
D'UNA ECONOMIA DOMÈSTICA
3.1.
Les necessitats i el consum.
3.1.1.
El consum com a satisfacció de necessitats.
3.1.2.
Noves necessitats, més consum.
3.1.3.
Per un consum responsable.
3.2.
Les economies domèstiques.
3.2.1.
L'economia familiar i el sistema financer.
3.2.2.
L'estalvi de les economies familiars: els dipòsits.
3.2.3.
Els prèstecs.
3.2.4.
Les domiciliacions bancàries.
3.3.
El pressupost familiar.
3.3.1.
Ingresoss i despeses en una unitat convivencial.
3.3.2.
La gestió del pressupost.
3.3.3.
Elaboració d'un pressupost.
3.3.4.
El pressupost en l'alimentació.
3.4.
Tributs: taxes, impostos i contribuciones especials.
3.4.1.
Tipus d'impostos.
3.4.2.
Conceptes associats al pagament d'impostos.
3.5.
La documentació domiciliària.
3.5.1.
¿Còm llegir una factura?
3.5.2.
La factura de la llum
3.5.3.
La factura de l'aigua.
3.5.4.
La factura del gas.
3.5.5.
La factura del telèfon.
UD 4: COMPRA I
IMMAGATZEMATGE DE PRODUCTES DE LA LLAR
4.1.
La compra de productes.
4.1.1.
Tipus de compra.
4.1.2.
Establiments de compra.
4.1.3.
Altres formes de compra. La compra per comoditat.
4.2.
L'etiquetat dels productes.
4.2.1.
Dades generals de l'etiqueta.
4.2.2.
L'etiquetat de productes alimentaris.
4.2.3.
L'etiquetat dels productes tèxtils i de calcer.
4.2.4.
Detergents i productes de neteja. L'etiqueta ecològica.
4.2.5.
Electrodometics. L'etiquetat energètic.
4.3.
El procediment de la compra.
4.3.1.
¿Què comprem? La lista de la compra.
4.3.2.
¿Quan comprem?
4.3.3.
¿Com comprem?
4.4.
L'emmagatzematge dels productes de la vivenda.
4.4.1.
Emmagatzematge dels productes d'higiene i neteja.
4.4.2.
Espais per a la conservació dels aliments de la llar.
4.4.3.
La conservació dels diferents tipus d'aliments.
UD 5: NETEJA I
MANTENIMENT DE LA LLAR
5.1.
Les tasques de neteja a la llar.
5.1.1.
L'ordre en les tasques de neteja.
5.1.2.
La freqüència d'execució de les tasques.
5.2.
L'equip bàsic de neteja.
5.2.1.
Materials i estris de neteja.
5.2.2.
Productes de neteja.
5.3.
Electrodomèstics destinats a la neteja.
5.3.1.
L'aspiradora.
5.3.2.
El rentaplats.
5.4.
Tècniques de neteja.
5.4.1.
Neteja de sostres, parets i sòls.
5.4.2.
Portes i finestres.
5.4.3.
Neteja i conservació del mobiliari.
5.5.
La cuina i el bany.
5.6.
Eliminació de residus i fem al domicili
UD 6: NETEJA I
MANTENIMENT DE LA ROBA
6.1.
La cura de la roba en l'atenció domiciliària.
6.1.1.
Higiene personal i cura de la roba.
6.1.2.
Activitats en la cura de la roba.
6.1.3.
Les etiquetes de la roba i la seua interpretació.
6.2.
El llavat de la roba.
6.2.1.
La llavadora
6.2.2.
Separació i classificació de la roba.
6.2.3.
El procés de llevat.
6.3.
L'assecat de la roba.
6.3.1.
Estendre.
6.3.2.
L'assecat.
6.4.
El planxat.
6.4.1.
La planxa
6.4.2.
Les prendes i el planxat.
6.4.3.
Tècniques de planxat.
6.5.
Reparació de la roba.
6.5.1.
L'equip de costura.
6.5.2.
Tècniques de costura: fil i agulla.
6.6.
Col.locació i organització d'armaris.
6.6.1.
La distribució de l'armari.
6.6.2.
Optimizació dels armaris.
UD
7: ALIMENTACIÓ I NUTRICIÓ FAMILIAR
7.1.
Alimentació I nutrició.
7.2.
Els nutrients.
7.2.1.
¿Què són els nutrients?
7.2.2.
Funcions dels nutrients.
7.2.3.
Tipus de nutrients.
7.2.4.
L'aigua
7.2.5.
El valor energètic dels aliments.
7.3.
Els aliments.
7.3.1.
La roda dels aliments.
7.3.2.
Aliments del Grup
I.
7.3.3.
Aliments del Grup
II.
7.3.4.
Aliments del Grup
III.
7.3.5.
Aliments del Grup
IV.
7.3.6.
Aliments de ls Grups
V i
VI.
7.3.7.
Condiment.
7.4.
Mètodes de conservació d'aliments.
7.4.1.
Mètodes físicss.
7.4.2.
Mètodes químics.
7.5.
L'elaboració d'una dieta.
7.5.1.
¿Què és una dieta equilibrida?
7.5.2.
El concepte de ració.
7.5.3.
La piramide nutricional.
7.5.4.
¿Cóm elaborar una dieta?.
7.5.5.
L'etiquetat nutricional.
7.6.
Dietes terapèutiques.
7.7.
Dietes per a col.lectius específics.
7.7.1.
Alimentació i nutrició de persones amb discapacitat.
7.7.2.
Alimentación i nutrició en persones majors
UD 8: TÈCNIQUES BÀSIQUES
DE CUINA
8.1.
La cuina
8.1.1.
Equipament bàsic de la cuina.
8.1.2.
Estris.
8.1.3.
Xicotets electrodomèstics.
8.2.
Seguritat i higiene alimentària.
8.2.1.
Les causes de la contaminació.
8.2.2.
Evitemo les infeccions toxicoalimentàries.
8.2.3.
Normativa sobre la manipulació d'aliments.
8.3.
Tractament bàsic dels aliments.
8.3.1.
La descongelació.
8.3.2.
Preparació de les verdures.
8.3.3.
Preparació de la fruita.
8.3.4.
Preparació del peix.
8.3.5.
Preparació de la carn.
8.4.
Tècniques culinàries.
8.4.1.
Els cuits.
8.4.2.
Els torrats.
8.4.3.
Sfregits i saltejats.
8.5.
L'elaboració d'aliments.
8.5.1.
Preparació d'amanides i aperitius.
8.5.2.
Preparació dels ous.
8.5.3.
Elaboracions con verduras i hortalisses.
8.5.4.
Elaboracions con arròs i llegums.
8.5.5.
Elaboración de pastes
8.5.6.
Elaboracions elementales amb carns, peix i marisc.
8.5.7.
Elaboració de sopes i cremes.
8.5.8.
Elaboració de guarnicions i salses.
3.3
CLASSIFICACIÓ DELS CONTINGUTS
Els
continguts es treballaran tant des de la vessant conceptual com
procedimental, sense oblidar la part actitudinal , donant un pes
específic als continguts procedimentals. Faran referència a les
actuacions que portaran a terme els alumnes per a resoldre problemes,
per a abastar objectius o metes, per a satisfer propòsits i
aconseguir nous aprenentatges. (Coll, Pozo i Valls 1999)
4-
UNITATS DIDÀCTIQUES:
4.1
ORGANITZACIÓ I ESTRUCTURA DE LES UD
Dintre
de cada Ud treballarem els següents apartats:
¿QUÈ
APRENDRÀS?:
destinat a l´alumnat per a que identifique fàcilment els continguts
bàsics de la unitat. Pot usar-se també como un breu questinari per
a realitzar una avaluació prèvia
EXPOSICIÓ
dels diferents continguts, seqüenciats a partir del conceptes i
interrelacionats amb els procediments i actituts.
DOCUMENTS:
S´intercalen als continguts dels apartats i s´usaran de diverses
maneres: des de deixar que l´alumne ho llegeixca pel seu compte (si
no hi ha temps a classe), fins realitzar propostes de comentaris o
ampliacions, individuals o per grup, o en alguns casos realitzar
debats a classe.
REALITZACIÓ
D´ACTIVITATS:
Després de cada apartat de continguts, per a treballar-los i
consolidar-los es faran diferents propostes d´activitats
ACTIVITATS
GUIADES:
Per a finalizar la Unitat, de recerca d´informació. Generalment en
grup
4.2
DISTRIBUCIÓ TEMPORAL DE LES UD
1ª AVALUACIÓ: UD1, UD2,
UD3
2ª AVALUACIÓ: UD4, UD5,
UD6
3ª AVALUACIÓ: UD7, UD8
La
temporalització serà aproximada, orientativa, i flexible en funció
de la capacitat d'aprenentatge i comprensió dels alumnes.
5-METODOLOGIA
5.1
GENERAL
Los
continguts que es treballen a la formació professional, parteixen de
les competències que ha de tindre el professional, raó per la qual,
la relació entre la formació i la realitat laborar ha de ser molt
estreta. Aquests continguts han de proporcionar a l´alumnat els
conceptes teòrics i procedimentals necessaris i al mateix temps
fomentar les actituds associades a la qualificació professional
corresponent
En
quant a la concepció pedagògica se segueix el model constructivista
proposat a lanormativa educativa vigent. Des d´aquesta perspectiva
els conceptes han de treballar-se per a fomentar l´elaboració
progressiva dels coneixements per part de cada alumne/a. Per aquesta
raó és necessari que els continguts que es tracten es consoliden
adequadament abans d´avançar en l´adquisició d´altres nous. Així
mateix, s´han d´establir quins són els coneixements claus i
aprofundir en ells, tant des del punt de vista conceptual como
precedimental, per a garantir una formació adequada.
5.2
ESPECÍFICA DEL MÒDUL DE SUPORT DOMICILIARI
El
títol del cicle formatiu (RD 1593/2011) especifica que les línies
d´actuació en el procés d´ensenyament/aprenentatge que permetran
aconseguir els objectius del mòdul de Suport Domiciliari
contemplaran:
Activitats
d'avaluació inicial, introduccio i descobriment.
Activitats
de formacio, desenvolupament, anàlisi o estudi de casos, destinats a
desenvolupar habilitats i destresses més complexes.
Activitats
d'aplicacio, generalització, resum i culminació, destinades a
aplicar, mesurar o situar el que s'ha aprés en una estructura més
àmplia i a adquirir capacitats que siguen transferibles a altres
situacions el més pròxim a situacions reals.
Utilització
de les tecnologies de la informació i la comunicació
5.3ACTIVITATS
I ESTRATÈGIES D´ENSENYAMENT/APRENENTAGE
ACTIVITATS
Es
proposa
la següent tipologia d´activitats:
De
presentació/motivació:
s´introdueix la unitat amb debats sobre el tema, visionat de videos,
o be a partir del títol de la unitat i el seu significat.
S´intentarà que aquestes activitats motiven a l´alumnat per a
aprendre els continguts de la unitat.
D´Avaluació
de coneixements previs:
ruixats d´idees, lectura d´articles, textos... casos pràctics on
han de refelexar-se els continguts vistos a altres unitats...
De
desenvolupament dels continguts:
tant individual com grupal
D´aplicació
i consolidació:
per a que els alumnes assimilen i reforcen els continguts bàsics de
la unitat.. es portaran a terme tant individual como grupal i seran
les que més temps ocupen
De
recuperació: programades
per a aquells alumnes que no han aconseguit seguir el ritme del
grup-classe i els mínims exigits al RD...
D´amplicació:
que permeten continuar construir aprenentatges
D´avaluació:
dirigides a l´avaluaciói formativa i sumativa que no estiguen
cobertes per les activitats d´aprenentatge anteriors, en elles
s´usaran procediments i instruments que es detallen a l´apartat de
l´avaluació
Complementàries:
impulsaran
el coneixements i la utilització de recursos i espais diversos
ESTRATÈGIES
D´ENSENYAMENT/APRENENTATGE
El
mètode de treball que seguiré per a desenvolupar les Ud consistirà
en:
1.Partir
d´una primera activitat de motivació cap els continguts i que també
m´indique el que saben els alumnes sobre el tema en qüestió
2.Es
continuarà amb l´exposició dels continguts. D´aquesta manera
ampliarem els coneixements previs i els proporcionarem de nous, que
en algún cas, modificaran les percepcions que tenien sobre el tema,
proporionant les ferramentes apropiades
3.Activitats
d´aplicació, consolidació, recuperació i ampliació. Totes seran
avaluables
4.En
les UD que es requereixca es realitzaran activitats de contacte amb
l´entorn: eixides a institucions concretes, xerrades etc.
6-
AVALAUCIÓ
6.1
DELS ALUMNES
6.1.1CRITERIS
D´AVALUACIÓ
Resultat
d’aprenentatge 1:
Organitza el pla de treball al domicili de persones en situació de
dependència, interpretant les directrius establertes.
Criteris d'avaluació:
a) S'han identificat les característiques del pla de treball.
b) S'ha descrit la importància de l'adaptació del pla de treball a la realitat de la persona en situació de dependència.
c) S'han identificat les tasques que s'han de realitzar al domicili.
d) S'han seqüenciat les tasques domèstiques diàries que cal realitzar al domicili, en funció del pla de treball i de les adaptacions realitzades, si fos necessari.
i) S'han analitzat les necessitats i demandes que s'han de cobrir al domicili.
f) S'han respectat les característiques culturals pròpies de la unitat de convivència.
g) S'han identificat els diferents tipus de plans d'atenció a la persona en situació de dependència al domicili.
h) S'ha valorat la importància d'ajustar la seqüència de l'execució d'activitats, a fi de rendibilitzar temps i esforços.Resultat d’aprenentatge 2: Planifica la gestió de la despesa, relacionant les tècniques bàsiques d'administració amb les necessitats de la unitat de convivència.
Criteris d'avaluació:
a) S'ha analitzat la documentació relacionada amb les despeses de la unitat de convivència.
b) S'ha reconegut la necessitat de saber interpretar els documents de gestió domiciliària
c) S'ha elaborat un dossier de les partides de despesa general mensual.
d) S'ha elaborat un dossier de despeses extraordinàries d'una unitat de convivència. i) S'han enumerat els factors que condicionen la distribució del pressupost mensual d'una unitat de convivència.
f) S'han enumerat i classificat les despeses ordinàries i d'aprovisionament d'existències en una unitat de convivència tipus.
g) S'han analitzat les despeses mensuals de diferents unitats de convivència.
h) S'ha valorat la necessitat d'equilibri entre ingressos i despeses.Resultat d’aprenentatge 3: Organitza el proveïment de la unitat de convivència, descrivint les característiques dels productes.
Criteris d'avaluació:
a) S'han analitzat diferents tipus de documentació publicitària, seleccionant productes.
b) S'han valorat les tecnologies com a font d'informació.
c) S'ha determinat la llista de la compra.
d) S'ha analitzat el etiquetaje de diferents productes de consum i aliments.
i) S'han identificat els llocs apropiats per al correcte magatzematge dels productes, tenint en compte les seves característiques.
f) S'han enumerat els tipus d'establiments i serveis destinats a la venda de productes d'alimentació, neteja, higiene i manteniment del domicili.
g) S'han establert criteris per a la col·locació dels diferents productes, atenent a criteris d'organització, seguretat i higiene.Resultat d’aprenentatge 4: Prepara el manteniment del domicili de persones en situació de dependència, seleccionant les tècniques i productes amb criteris de qualitat, seguretat i higiene.
Criteris d'avaluació:
a) S'han analitzat diferents tipus de residus i escombraries que es generen al domicili.
b) S'han identificat els tipus, maneig, riscos i manteniment d'ús dels electrodomèstics utilitzats al domicili: rentadora, secadora, planxa, aspiradora i uns altres.
c) S'han recopilat en un dossier les tècniques de neteja de sòls, estris, mobiliari, finestres i sanitaris.
d) S'han identificat els productes de neteja i desinfecció que cal utilitzar, descrivint les seves aplicacions, riscos d'ús i la seva ubicació al domicili.
i) S'han descrit els riscos derivats del maneig i ús de les instal·lacions elèctriques al domicili.
f) S'han descrit les tècniques de rentat de roba a màquina i a mà, en funció de les característiques de la peça, del tipus de taca i del grau de brutícia de la mateixa.
g) S'ha valorat el compliment de les normes de seguretat, higiene, prevenció i eliminació de productes, establertes per al desenvolupament de les activitats de manteniment de la llar.
h) S'han descrit les pautes d'interpretació de l'etiquetatge de les peces, classificant la roba en funció del seu posterior procés de rentat.Resultat d’aprenentatge 5: Selecciona aliments del menú, relacionant les seves característiques i proporcions amb les prescripcions establertes.
Criteris d'avaluació:
a) S'han analitzat els conceptes bàsics relacionats amb l'alimentació i la nutrició.
b) S'han classificat els aliments en funció de les seves característiques.
c) S'han identificat les característiques d'una dieta saludable, així com els tipus d'aliments que ha d'incloure.
d) S'han identificat les racions i mesures casolanes.
i) S'ha analitzat l'etiquetatge nutricional d'aliments envasats.
f) S'han seleccionat els aliments que han de formar part de la ingesta diària, tenint en compte les prescripcions establertes.
g) S'ha valorat la importància d'una dieta saludable.Resultat d’aprenentatge 6: Aplica tècniques bàsiques de cuina en el procés de preparació amb tècniques bàsiques de cuina, relacionant-ho amb les necessitats de la persona usuària i els protocols establerts.
Criteris d'avaluació:
a) S'ha reconegut la necessitat d'aplicar mesures d'higiene, prevenció de riscos i eliminació de productes, en la preparació dels aliments.
b) S'han identificat les tècniques culinàries bàsiques d'aplicació en la cuina familiar, indicant en cada cas les fases d'aplicació, procediments, temps i parament.
c) S'han recopilat receptes de cuina, ajustant les quantitats i els temps en funció del nombre de comensals i les seves necessitats específiques.
d) S'han identificat els procediments previs al cuinat: descongelat, tallat, pelat, trossejat i rentat dels diferents productes.
i) S'han classificat els materials, utensilis i electrodomèstics necessaris per procedir a la *preelaboración dels aliments: descongelar, tallar, pelar i rentar.
f) S'han aplicat tècniques bàsiques de cuina per a l'elaboració de primers plats, segons plats i postres adequades a la dieta dels membres de la unitat de convivència.
g) S'ha reconegut la necessitat de complir les normes de seguretat i higiene establertes per a la manipulació i processament d'aliments.
h) S'ha valorat la importància de la presentació dels aliments.Resultat d’aprenentatge 7: Realitza el seguiment del pla de treball al domicili de persones en situació de dependència, descrivint el protocol establert.
Criteris d'avaluació:
a) S'han identificat les fonts d'informació, les tècniques de seguiment i la detecció de situacions de risc.
b) S'han analitzat els diferents recursos, seleccionant-los segons les necessitats de les persones en situació de dependència.
c) S'han registrat les dades en el suport establert.
d) S'ha interpretat correctament la informació recollida.
i) S'han identificat les situacions en les quals és necessària la col·laboració d'altres professionals.
f) S'ha valorat la importància de l'avaluació per millorar la qualitat del servei.
Criteris d'avaluació:
a) S'han identificat les característiques del pla de treball.
b) S'ha descrit la importància de l'adaptació del pla de treball a la realitat de la persona en situació de dependència.
c) S'han identificat les tasques que s'han de realitzar al domicili.
d) S'han seqüenciat les tasques domèstiques diàries que cal realitzar al domicili, en funció del pla de treball i de les adaptacions realitzades, si fos necessari.
i) S'han analitzat les necessitats i demandes que s'han de cobrir al domicili.
f) S'han respectat les característiques culturals pròpies de la unitat de convivència.
g) S'han identificat els diferents tipus de plans d'atenció a la persona en situació de dependència al domicili.
h) S'ha valorat la importància d'ajustar la seqüència de l'execució d'activitats, a fi de rendibilitzar temps i esforços.Resultat d’aprenentatge 2: Planifica la gestió de la despesa, relacionant les tècniques bàsiques d'administració amb les necessitats de la unitat de convivència.
Criteris d'avaluació:
a) S'ha analitzat la documentació relacionada amb les despeses de la unitat de convivència.
b) S'ha reconegut la necessitat de saber interpretar els documents de gestió domiciliària
c) S'ha elaborat un dossier de les partides de despesa general mensual.
d) S'ha elaborat un dossier de despeses extraordinàries d'una unitat de convivència. i) S'han enumerat els factors que condicionen la distribució del pressupost mensual d'una unitat de convivència.
f) S'han enumerat i classificat les despeses ordinàries i d'aprovisionament d'existències en una unitat de convivència tipus.
g) S'han analitzat les despeses mensuals de diferents unitats de convivència.
h) S'ha valorat la necessitat d'equilibri entre ingressos i despeses.Resultat d’aprenentatge 3: Organitza el proveïment de la unitat de convivència, descrivint les característiques dels productes.
Criteris d'avaluació:
a) S'han analitzat diferents tipus de documentació publicitària, seleccionant productes.
b) S'han valorat les tecnologies com a font d'informació.
c) S'ha determinat la llista de la compra.
d) S'ha analitzat el etiquetaje de diferents productes de consum i aliments.
i) S'han identificat els llocs apropiats per al correcte magatzematge dels productes, tenint en compte les seves característiques.
f) S'han enumerat els tipus d'establiments i serveis destinats a la venda de productes d'alimentació, neteja, higiene i manteniment del domicili.
g) S'han establert criteris per a la col·locació dels diferents productes, atenent a criteris d'organització, seguretat i higiene.Resultat d’aprenentatge 4: Prepara el manteniment del domicili de persones en situació de dependència, seleccionant les tècniques i productes amb criteris de qualitat, seguretat i higiene.
Criteris d'avaluació:
a) S'han analitzat diferents tipus de residus i escombraries que es generen al domicili.
b) S'han identificat els tipus, maneig, riscos i manteniment d'ús dels electrodomèstics utilitzats al domicili: rentadora, secadora, planxa, aspiradora i uns altres.
c) S'han recopilat en un dossier les tècniques de neteja de sòls, estris, mobiliari, finestres i sanitaris.
d) S'han identificat els productes de neteja i desinfecció que cal utilitzar, descrivint les seves aplicacions, riscos d'ús i la seva ubicació al domicili.
i) S'han descrit els riscos derivats del maneig i ús de les instal·lacions elèctriques al domicili.
f) S'han descrit les tècniques de rentat de roba a màquina i a mà, en funció de les característiques de la peça, del tipus de taca i del grau de brutícia de la mateixa.
g) S'ha valorat el compliment de les normes de seguretat, higiene, prevenció i eliminació de productes, establertes per al desenvolupament de les activitats de manteniment de la llar.
h) S'han descrit les pautes d'interpretació de l'etiquetatge de les peces, classificant la roba en funció del seu posterior procés de rentat.Resultat d’aprenentatge 5: Selecciona aliments del menú, relacionant les seves característiques i proporcions amb les prescripcions establertes.
Criteris d'avaluació:
a) S'han analitzat els conceptes bàsics relacionats amb l'alimentació i la nutrició.
b) S'han classificat els aliments en funció de les seves característiques.
c) S'han identificat les característiques d'una dieta saludable, així com els tipus d'aliments que ha d'incloure.
d) S'han identificat les racions i mesures casolanes.
i) S'ha analitzat l'etiquetatge nutricional d'aliments envasats.
f) S'han seleccionat els aliments que han de formar part de la ingesta diària, tenint en compte les prescripcions establertes.
g) S'ha valorat la importància d'una dieta saludable.Resultat d’aprenentatge 6: Aplica tècniques bàsiques de cuina en el procés de preparació amb tècniques bàsiques de cuina, relacionant-ho amb les necessitats de la persona usuària i els protocols establerts.
Criteris d'avaluació:
a) S'ha reconegut la necessitat d'aplicar mesures d'higiene, prevenció de riscos i eliminació de productes, en la preparació dels aliments.
b) S'han identificat les tècniques culinàries bàsiques d'aplicació en la cuina familiar, indicant en cada cas les fases d'aplicació, procediments, temps i parament.
c) S'han recopilat receptes de cuina, ajustant les quantitats i els temps en funció del nombre de comensals i les seves necessitats específiques.
d) S'han identificat els procediments previs al cuinat: descongelat, tallat, pelat, trossejat i rentat dels diferents productes.
i) S'han classificat els materials, utensilis i electrodomèstics necessaris per procedir a la *preelaboración dels aliments: descongelar, tallar, pelar i rentar.
f) S'han aplicat tècniques bàsiques de cuina per a l'elaboració de primers plats, segons plats i postres adequades a la dieta dels membres de la unitat de convivència.
g) S'ha reconegut la necessitat de complir les normes de seguretat i higiene establertes per a la manipulació i processament d'aliments.
h) S'ha valorat la importància de la presentació dels aliments.Resultat d’aprenentatge 7: Realitza el seguiment del pla de treball al domicili de persones en situació de dependència, descrivint el protocol establert.
Criteris d'avaluació:
a) S'han identificat les fonts d'informació, les tècniques de seguiment i la detecció de situacions de risc.
b) S'han analitzat els diferents recursos, seleccionant-los segons les necessitats de les persones en situació de dependència.
c) S'han registrat les dades en el suport establert.
d) S'ha interpretat correctament la informació recollida.
i) S'han identificat les situacions en les quals és necessària la col·laboració d'altres professionals.
f) S'ha valorat la importància de l'avaluació per millorar la qualitat del servei.
6.1.2
INSTRUMENTS D'AVALUACIÓ
Proves escrites amb
preguntes de caràcter teòric-pràctic
Proves escrites amb
preguntes concretes sobre els continguts de la UD
Treballs individuals i
grupals (Rúbriques)
Activitats realitzades
tant a l´aula com fora d´ella
Proves orals
Resolució de cassos
pràctics
Control de l´asssitència
(ITACA)
Rúbriques
per a valorar l´actittud de l´alumne front el treball i la seua
participació
6.1.3
TIPUS D´AVALUACIÓ:
La
idea d´avaluació contínua apareix lligada al principi
constructivista de l´aprentatge, en el sentit, que s´han de
proposar, al llarg del curs i amb certa freqüència, activitats
avaluables que faciliten l´assimilació progressiva dels continguts
proposats.
Aquestes
activitats avaluables s´efectuaran en tres fases: avaluació
inicial, formativa i sumativa
Avaluació
inicial:
Conèixer
el punt de partida en què es troba el grup, tant a nivell de
coneixements como d´interessos i actitud.
Avaluació
formativa:
L´avaluació
de cada unitat es realitzarà tant des d´una vessant teòrica com
pràctica, atenent al caràcter més conceptual o procedimental de la
unitat i de cadascuna de les activitats. Totes les activitats
realitzades són avaluables
Avaluació
sumativa:
L´avaluació
sumativa de cada unitat determinarà si aquesta se supera o no. Per a
obtindre l´aprovat del mòdul de Teleassistència, s´hauran
d´aprovar (mínim qualificació de 5) totes les UD. La nota final
del mòdul serà la mitja ponderada de totes les unitats didàctiques
S´especificarà
més detalladament a l´apartat de criteris de qualificació.
Avaluació
quantitativa:
Conceptes:
40-50%
Procediments:
30-40%
Actituds:
20-30%
6.1.4
CRITERIS DE QUALIFICACIÓ
CONTINGUTS.
Es valorarà el grau de consequció dels resultats d`aprenentatge
tenint en compte els continguts conceptuals, procedimentals i
actitudinals. El percentatge de cadascún dels continguts variarà
en funció del contingut teòric- pràctic de cada trimestre i els
alumnes serán informats degudament. Per tant serán els següents:
Conceptes:
osci.larà entre 40 -50 % de la nota total.
Procediments.
30-40% de la nota final.
Actitudinal.
20-30 % de la nota total.
Per aprovar el mòdul de
Teleassistència, és necessari traure com a mínim un 5 en cadascún
dels continguts. Totes les activitats puntuen de 0 a 10.
Serà necessari per a
obtindre l´aprovat del mòdul haver superat totes les UD
ASSISTÈNCIA.
És obligada, per tant, totes les absències, justificades i no
justificades seran penalitzades. Sols es permet un 15 % de faltes
d´assistència, del contrari, l´alumne perdrà el dret a
l´avaluació contínua. Les penalitzacions s´aplicaran a la nota.
Faltes justificables: requereixen d´un justificant degudament
argumentat. La penalització serà de 0.05 punts en cadascuna de les
sessions. En les faltes no justificables, la penalització serà de
0.1 punt en cadascuna de les sessions.
RETARDS.
Es
considerarà quan l´alumne arribe a l´aula 10 minuts tard. 3
retards equivalen a 1 falta sense justificar
FALTES
D`ASSISTÈNCIA A UN EXAMEN:
En cas de no presentar-se a un examen, per causes justificades
(prèvia presentació de document que ho acredite), l´alumne podrà
fer l´examen altre dia que la professora estime oportú i la nota
màxima que podrà obtindre serà d´un 6 sobre 10 .En cas de
suspendre tindrà dret a una recuperació . Si el mateix alumne
torna a faltar un altre dia en que s´ha convocat un examen, obtindrà
la qualificació de 5.
ACTIVITATS
EXTRAESCOLARS. l`assistencia
és obligatòria. En el cas de no assistir es realitzarà un treball
d´investigació que la professorae stime oportú i serà avaluat.
LLIURAMENT
DE TREBALLS.
Es valorara el compliment dels trerminis en l´entrega de treballs,
individuals i de grup. Cada dia de retard en l´entrega de treballs
baixarà 0.5 punts la nota. Si l´entrega es fa després de 3 dies
consecutius des de la data que s´ha acordat el treball serà suspés
i l´alume haurà de recuperar-lo, obtenint una qualificació de 5.
Els treballs s´entregaran en mà al professor que l´haja
sol.licitat.
EXPOSICIONS
DE TREBALLS GRUPALS. Si
algún component d´un grup de treball no assiteix al dia d´exposició
del seu treball, pot ocòrrer que: a)si l´absència és
justificada, amb document que ho acredite, tindrá una segona opció
en el interval de temps que dure la presentació de treballss. La
nota máxima a la que aspira será de 7.. b) si la absència no es
justificada, el treball será suspés optant a una recuperació quan
corresponga
RECUPERACIONS.
Es realizarán abans de finalitzar el trimestre si és possible. La
nota màxima que es podrá obtindre será un 5.(tant en proves
escrites, treballs i presentacions) En el cas de no aprovar, tindrá
l` opció de la convocatoria de juny amb la matèria corresponent al
trimestre no superat . En la Convocatòria extraordinària, el
temari será de tot el llibre, independentment que alguna part
estiguera aprovada o no i també incorpora els treballs
corresponents de tot el curs.
AVALUACIÓ
NO CONTINUADA.
S`aplicará a l´ alumnat que acumule entre faltes de assistència i
retards una quantitat igual o major al 15% de les hores curriculars
(1 hores). La prova podrá tindre un carácter teóric-practic. El
material de referencia será el correspondent al manual del módul i
el material complementari donat.
Es durà a terme un pla
d’activitats de reforç i ampliació a partir de les necessitats de
l’alumne i/o el grup, amb l’objectiu d’atendre la diversitat
del nostre alumnat.
La recuperació de les
avaluacions suspeses es realitzarà amb activitats de reforç o prova
objectiva que, a l'efecte, dissenyaràn els professors
Sistema
de recuperació: Els
aspectes no superats en cada unitat didáctica es recuperaran durant
el període de recuperació, al mes de juny.
El professor el.laborarà
un pla de recuperació personalitzat.
Cas
de no superar totes les U.D. del curs quedarà com a no superat
aquest mòdul.
Per
tal de concretar amb més detall tots els criteris es fa referencia a
l’Annexe PLA DE TREBALL 2015-16 on es detalla cadascun dels
elements de valoració mi treball.
6.2
AVALUACIÓ DE LA PROGRAMACIÓ DOCENT
L'avaluació
serà del procés d'ensenyança-aprenentatge, per tant s'avaluarà
l'adequació de la programació elaborada pel professor (els
objectius didàctics, els continguts, les activitats, la
seqüenciació, la temporalització, els recursos emprats, etc.),
així com els aprenentatges adquirits i les actituds dels
alumnes.L’avaluació
de la tasca docent es durà a terme al finalitzar cada una de les
avaluacions trimestrals.
A l’acabament del curs es farà una avaluació final d’aquesta
tasca docent.Com a instrument usarè un diari de classe on
s´especificaran els continguts que es proposen donar a la sessió,
els que s´han donat, incidències i observacions que s´estimen
oportunes.
7-
MESURES D´ATENCIÓ A L´ALUMANT AMB NECESSITATS ESPECÍFIQUES DE
SUPORT EDUCATIVES
Es
programaran activitats de suport per a l´alumnat que ho necessite,
amb l´orientació i seguiment per part de l´equip d´orientació
del centre. En qualsevol cas, l´alumnat haurà de superar els
continguts que demostren que pot alcançar les competències
establertes al títol de Tècnic en Atenció a persones en situació
de dependència.-
Hi
ha en la nostra classe un nivell preponderat d'alumnes de procedència
dde PDC i una alumna amb derivació departament Orientació per
estudi habilitats educatives.
8-
ASPECTES TRANSVERSALS
8.1
FOMENT DE LA LECTURA
Donada la realitat amb la que ens trobem respecte de la
deixadesa dels nostres alumnes cap a la lectura, cosa que genera
problemes en la comprensió, s’ha decidit establir com a objectiu
de centre fomentar la lectura. Per aquesta raó, obligatòriament,
per a aquest mòdul, l’alumnat haurà de llegir i analitzar el
següent llibre:
El llibre de lectura serà:EL MUNDO AMARILLO d’Albert
Espinosa,editorial Grijalbo 2011.
Busquen la concienciació dels valors base del tecnic
per completar perfil atenció en Teleassistència i FCT.
Treballarem en lectures dialogiques,resum anual de 20
pagines amb un esquema de redacció per completar el treball.
També treballarem el pla de lectura amb articles del
sector(casusistica :Oliver Shaks.El hombre que confundió a su mujer
con un sombrero.Ed Anagrama.).
Tindrem com a segona alternativa si procedeix de lectura
més d’informació básica:
“Servicios
y tecnologias de teleasistencia: tendencias y retos en el hogar
digital” (Editada per el Círculo de Innovación en tecnologías de
la información y comunicaciones, la Confederación Empresarial de
Madrid i la Consejería de Educación de la Comunidad de Madrid.
Autores: Miguel A. Valero, José A. Sánchez i Ana Belén Bermejo)
Cas de tenir
dificultats s’optarà per una lectura vinculada al modul presentant
l’oportú treball .
Insistim en que donada la
realitat amb la que ens trobem respecte de la deixadesa dels nostres
alumnes cap a la lectura, cosa que genera problemes en la comprensió,
s’ha decidit establir com a objectiu de centre fomentar la lectura
a traves de diferents alternativatives sio s'escau.. Es treballarà
mitjançant la lectura de diferents articles i textos, així com
llibres relacionats amb el cicle formatiu. En alguns casos li donarem
a L´alumne la possibilitat d'escollir d´entre:
“Los
renglones torcidos de Dios”. Torcuato Luca de Tena (malaltia
mental)
“En
una noche estrellada”. Katherine Kingley (discapacitat visual)
“El
extraño caso del perro a media noche” . Mark Haddon (Autismo)
“Flores
para Algernon”.Daniel Keyes (discapacidad mental)
“El
ángle diestro”. Jorge Parada (discapacidad física y valores9
“El
grito de la gaviota” Emmanuell Laborit (discapacidad auditiva)
“Martes
con mi viejo profesor”. Mitch Albom (esclerosis ELA)
8.2
TIC
Atenent
al RD1593/2011, les TIC’s tindran un pes creixent i per això les
inclourem dins de l'aula per apreciar els aspectes positius com a
mitjà de facilitar-nos recursos i els aspectes negatius davant el
seu ús nociu. Amb això, pretenem desenvolupar un esperit crític
davant les TICS i mass-media, contemplat com a objectiu General de
centre.
Donant resposta a la normativa i ajustant-nos a l'establert a nivell de centre comptem amb els següents recursos d'aula i de centre: la càmera digital (farem fotos d'activitats de l'aula que presentarem en Power-Point), televisió (els ensenyarem a decodificar els missatges publicitaris i desenvolupar un esperit crític, realitzarem jocs de rol, anàlisi i critica), ordinador (iniciarem a l'alumne en la cerca crítica d'informació), canó, DVD, aula d’informàtica…
A través d'aquests recursos treballarem continguts propis de cada U.D., així com activitats de motivació, desenvolupament, reforç i/o ampliació a través de diversos programes i pàgines web
En definitiva, el que pretenem amb l'ús de les TIC és: que adquireixin destreses en l'ús d'informàtica i mass-media, desenvolupar l'esperit crític davant l'ús de les TIC apreciant avantatges i desavantatges; compensar desigualtats d'alumnes que no tenen accés a les TIC; atendre les necessitats de reforç i ampliació per als alumnes que ho necessitin; aportar activitats riques i variades que li serveixin de motivació…
Donant resposta a la normativa i ajustant-nos a l'establert a nivell de centre comptem amb els següents recursos d'aula i de centre: la càmera digital (farem fotos d'activitats de l'aula que presentarem en Power-Point), televisió (els ensenyarem a decodificar els missatges publicitaris i desenvolupar un esperit crític, realitzarem jocs de rol, anàlisi i critica), ordinador (iniciarem a l'alumne en la cerca crítica d'informació), canó, DVD, aula d’informàtica…
A través d'aquests recursos treballarem continguts propis de cada U.D., així com activitats de motivació, desenvolupament, reforç i/o ampliació a través de diversos programes i pàgines web
En definitiva, el que pretenem amb l'ús de les TIC és: que adquireixin destreses en l'ús d'informàtica i mass-media, desenvolupar l'esperit crític davant l'ús de les TIC apreciant avantatges i desavantatges; compensar desigualtats d'alumnes que no tenen accés a les TIC; atendre les necessitats de reforç i ampliació per als alumnes que ho necessitin; aportar activitats riques i variades que li serveixin de motivació…
Basicament utilitzarem el sistema de blog de classe amb
els següents objectius:
-capacitat de resolució i treball amb eines educatives.
-Acostumbrar a eines base tecnologiques de treball i no
solament d’oci i temps lliure
-publicar els treballs i comentar-los
-exposar enllaços i links útils per la tasca .
-guardar videos aplicats per comentar.
-Deixar com carpeta de recull de cada alumne si
procedeix.
-Crear
grups de correus
-compartir
i treballar amb Drive
-Utilitzar
tecniques en Prezzi,powers i altres.
8.3
MESURES PER DESENVOLUPAR LES CAPACITATS D´INICIATIVA I EMPRENIMENT.
EDUCACIÓ EN VALORS
A
través del treball a l´aula: continguts, comunicació professor@s-
alumnes i interacció entre ells, , s´intentarà que l´alumnat
desenvolupe una sèrie de valors que inclouen qualitats personasl ,
habilitats socials i professionals que caracteritzen a les persones
emprenedores:
Qualitats
personals:
iniciativa,
perseverància, confiança en un mateix, autocontrol, sentit crític,
flexibilitat, responsabilitat,motivació, esperit possitiu,
adaptabilitat i visió emprenedora
Habilitats
socials:
treball
en equip, cooperació, comunicació, capacitat per a relacionar-se
amb l´entorn, empatia, sensibilitat front a les necessitats dels
demés, assertivitat
Habilitats
professionals:
capacitat de planificació, pressa de decissions i assumpció de
responsabilitats, capacitat per a afrontar els problemes i trobar la
solució, llideratge, capacitat organitzativa, habilitat negociadora,
usar les tecnologies de la informació i comunicació com a
instrument bàsic d´iniciatives emprenedores al sector dels Serveis
Socials.
VALORS
BASICS A EDUCAR EN LA TRANSVERSALITAT.-
Afabilitat.-ús
llenguatge adient sense renecs ni paraules malsonants.
Capacitat
de frustació
Utilització
de la comunicació(ús del móbil)
Esforç
Compromis
amb la puntualitat
Atenció
Capacitat
d’Observació i el.laboració
Capacitat
d’experimentació i resolució de problemes.
Capacitat
Imaginació o creativitat
9-
RECURSOS
HUMANS:
Donat
la transversalitat dels diferents mòduls que composen el Cicle, serà
necessària la coordinació de tot el professorat que els imparteix.
També es contarà amb professionals dels sector de la
Teleassistència
DIDÀCTICS
I ORGANITZATIUS
- llibre de text: Suport domiciliari, Sorribas, M, Editorial Altamar, 2012
- Legislació dependència
- Registres audiovisuals relacionats amb els teleoperadors
- Material bibliogràfic formatiu i informatiu que complemente l´aportació teòrica donada en la UD
- Recursos tecnològics d´informació i comunicació
- Detallem a continuació els Recursos instrumentals que anem a utilitzar:
- -Dinàmiques d’activivació,presentació i enquadre
- -explicació verbal del professor
- -activitat aprenentagte en aula
- -llibre Altamar Teleassistencia.
- -llibre de lectura
- -apunts
- -Mapes conceptuals
- -Croquis
- -Diagrames de fluids
- -Role playings
- -lectures dialógiques
- -Treball en Blog de la classe
- -Maquetes de treball
- -Exercicis llibre Altamar.
- -Activitats autocontrol amb técniques de meditació.
10-
ACTIVITATS EXTRAESCOLARS
DE
CENTRE:
-Realització
eixides d’aprenentatge i servei al centre assenyalat per direcció
en aquest mes.
Eixida
APServei en el propi entorn a concretar dates.-Cas de saturar
l'horari definirem les activitats de forma alternativa.
20-10-15,
17/11/15,
15-12-15,
19-1-16,
24-2-16
16-2-15
15-3-15
19-4-15
17-5-15
-Activitats
i Eixides de departament
general
Dia de la
violencia de gènere el dia 25 novebre de 2015 en el propi IES.
Tallers
Nadalencs en el propi Ies el 22 de Desembre de 2015
Dinamització
del Porrat de Potries.Data 3-4-5 Març de 2016
Dia de la
Dona en el ,propi Ies el 8 de març del 2016
Setmana
Cultural en el propi Ies Veles o en aula Magna Universitat
Politécnica els dies
21-22-23
de març de 2016
Dia
del Llibre del Veles en el propi Institut el dia 22 abril de 2015.
EN
L´ENTORN PROPIS DEL CICLE DE TAPSD
Eixida
Fontilles i Ondara per visitar Residencia,ADL i altre recurs en
data_____20-10-15___
ASMISAF
EN DATA______13-1-16__
Residencia
Mediterranea en Nadal 21-12-15
Espurna
en data mes de Maig_______11-5-16 cursa espurna 1 tapsd_
Col.legi
Enric Valor Educació Especial. 17-5-16
Participació
en diversos tallers proposats en les setmanes d'abans de les vacances
de Nadal, Pasqua i final de curs.
No hay comentarios:
Publicar un comentario